Pages Menu
Categories Menu

Posted on huhti 28, 2019 in Mistä Lisätuloa | 0 comments

Heinänuha, ja lääkkeiden rinnakkaisvalmisteet

Heinänuha, ja lääkkeiden rinnakkaisvalmisteet

Heinänuha, tuo jokakeväinen vitsaus. Koivun siitepölykausi on nyt pahimmillaan, mutta itselleni se tarkoittaa ainoastaan allergiakauden alkua. Tätä kirjoittaessani istun linnoittautuneena makuuhuoneeseen ilmanpuhdistimen kanssa, ja pelkään koska joudun täältä poistumaan. Ilma on paksua, mutta olo on siedettävä.

Koivu on yksi yleisimmistä allergian aiheuttajista

Vuodesta 2003 lähtien Fimean eli lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen mukaan Apteekit ovat olleet velvollisia tarjoamaan kuluttajalle rinnakkaisvalmisteita määrätyistä reseptilääkkeistä. Käytännössä lääkkeet ovat samoja, ja samoille resepteillä valmistettuja tuotteita kuin alkuperäisetkin, mutta joiden mallisuoja on vanhentunut. Näin ollen valtio ja kuluttajat säästävät huimia summia. Hintavaikutukset ovat olleet jopa 90%.

Syön allergialääkkeitä noin 100-120 päivää vuodessa, joka tarkoittaa vähintään kahta tablettia päivässä ollen 200-240 tablettia + silmätipat ja nenäsumutteet. Alla hintaeroja rinnakkaislääkkeiden ja alkuperäisten välillä Yliopston apteekin sivuilta.

Kestine vs. Kestox

Kestine Espanjalaisen Almirall lääkeyhtiön valmistama alkuperäistuote kun Kestox on suomalaisen Vermanin valmistama vastaava tuote. Molemmissa vaikuttava aine on Ebastiini.

10 mg Kestine
– 7,47 € / 10 kpl = 0,747 per tabletti
– 14,96 €/ 30 kpl = 0,50 € per tabletti

10 mg Kestox
– 6,99 € / 10kpl = 0,69€ per tabletti
– 14,50 € / 30 kpl = 0,48€ per tabletti

Zyrtec vs. Cetimax

Cetimaxin ja Zyrtecin vaikuttava aine on setiritsiini. Zyrtecin valmistaa Aesica Pharmaceuticals Italista ja Cetimaxin valmistaa suomalainen vitabalans.

10 mg Zyrtec
– 8,06 € / 10 kpl = 0,806 € per tabletti
– 16,28 € / 30 kpl = 0,54 € per tabletti

10 mg Cetimax
– 4,44 € / 10 kpl = 0,44 € per tabletti
– 7,98€ / 30 kpl = 0,27 € per tabletti

Hanki resepti

Allergialääkkeitä varten on hyvä hankkia resepti. Yleisimmät reseptit ovat voimassa pitkään, ja niitä voi uusia Kanta palvelussa ilman lääkäriaikaa. Kun saat reseptin lääkkeille, 50€ ostojen jälkeen saat 40% Kelan tukea myös allergialääkkeisiin. Maksettu omavastuu pätee myös muihin mahdollisiin lääkkeisiin, joita reseptillä vuoden aikana ostat.

Paljonko säästöä voi tulla?

Itse käytän hieman kovempia resepti-lääkkeitä, mutta säätö niissäkin on samanalinen. Jos käyttäisin 200 tablettia Cetimaxia Zyrtecin sijaan säästäisin 50€ vuodessa. Ja sama säästö lähes muissakin lääkkeissä, joten kannattaa kuunnella apteekkareiden neuvoja.

P.S En ole lääkäri enkä farmaseutti joten muutoksista ja päätöksistä kannattaa keskustella lääkärin tai farmaseutin kanssa.

Lue muut vinkit säästämiseen täältä

Post a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *