Pages Menu
Categories Menu

Posted on touko 20, 2019 in Mistä Lisätuloa, Sijoittaminen | 0 comments

Kryptovaluutan louhiminen

Kryptovaluutan louhiminen

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat olleen paljon uutisissa nyt jo parin vuoden ajan. Niiden maine on ollut erittäin kyseenalaista ja koko alaa on pidetty kuplana. Bitcoinin takana oleva oivallus lohkoketjutekonlogia eli blockchain teknologia on todellakin käyttökelpoinen.

Kryptovaluutta
Kryptovaluutta on virtuaalinen valuutta, joka on ainoastaan täysin digitaalisessa muodossa. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Dagrhi määritteli Kryptovaluutat harhaanjohtavasta nimestä “riskipitoiseksi sijoitukseksi”, ei valuutaksi, koska valuutan perus tunnusmerkit eivät täyty. Ilman rahapolittiikkaa ja keskupankkia.

Lohkoketjulla itsessään on paljon käyttökohteita parannetusta tietoturvasta aina kansainvälisen kaupan luottamuksen parantamiseen. Kryptovaluutat sen sijaa voisivat joskus tulevaisuudessa toimia kansainvälisen vaihdon välineenä ja sopimuksellisen vahvistuksen työkaluna. Tällöin pankit voisivat hyödyntää lohkoketjua huijausten välttämiseen ja luottamuksen kasvattamiseen.

Suositummat ja suurimmat kryptovaluutat ovat koko järjestyksessä 31.1.2019 markkinakoon mukaan:

  1. Bticoin 60 B USD
  2. Ripple 12,7 B USD
  3. Ethereum 11,2 B USD
  4. EOS 2,1 B USD
  5. Tether 2 B USD

Mitä on kyrptovaluutan louhiminen?

Käytännössä se on tietokoneen tai erillisen louhimien (miner) laskentatehon käyttämistä valuuttasiirtojen käsittelyn. Tästä laskentatehon antamisesta käyttöön saat palkkioksi uusia kolikoita, joita muodostuu jatkuvasti. Kryptovaluutoista esimerkiksi Bitcoin, Monero ja Ethereum toimivat näin. Kun kuulut esimerkiksi Bitcoinia louhiessasi “pooliin” saat suhteellisen osan poolin kaikkien käyttäjien tuottamasta lasektent.

Uudemmat kyrptovaluutat käyttävän valuuttasiirtojen käsittelyyn ns. ”proof of stake” nimistä konsensusalgortimia. Tällöin vanhemmat ja ei aktiiviset kolikot toimivat kaupan todentajana. Esimerkiksi Ripple jonka arvo on noussut huomattavasti viimevuodesta, ja onkin yksi tulevaisuuden kolikoista ja se käyttää juurikin “proof of stake” mallista algortimiä siirtojen käsittelyyn.

Perinteisten valuuttojen louhiminen vaatii paljon tehoa ja tavallisilla tietokoneilla louhiminen on käytännössä hyödytöntä. Edes näytönohjauskortit eivät sisällä tarpeeksi tehoa louhimiseen, ellei sinulla ole louhimiseen erityisesti soveltuvaa tehokasta yksilöä. Louhiminen tapahtuukin erityisillä krpytovaluutan louhimilla, mainereilla. Negatiivinen puoli on, että cryptovaluutan louhimisen vaikeusaste nousee jatkuvasti, jolloin louhiminen ei ole enää kannattavaa koska sähkökulut kasvavat liian suureksi.

Olen itse ennen bitcoinin supersuosiota louhinut Moneroa ja Bitcoinia näytönohjaimellani. Tämäkään ei ollut kannattavaa, mutta käytin sitä hyvin rajoitetusti paikassa, jossa minulla oli pääsy ilmaiseen sähköön. Ekologista? Ei todellakaan. Louhin hyvän summan, joka sitten nousi bitcoin-manian aikana jopa rahaksi verrattavan suureksi summaksi. Nyt potti tosin on sulanut huomattavasti pienentynyt valuuttjone arvojen mukana.

Käytännössä suosittelen louhintaa vain, mikäli sähkö on ”ilmaista” tai tuotat sitä liikaa esimerkiksi aurinkopaneeleilla tiettyyn aikaan päivästä. Suuren mittakaavan louhiminen vaatii edullisen sähkön, ja otollisen ilmaston laitteiden jäähdyttämiseen

Louhimisen aloittaminen

Tietokoneella louhimisen voi aloittaa liittymällä DOS pohjaisilla toiminnoilla. Nämä vaativat vähän viitseliäisyyttää ja on hyvin kuvattu esimerkiksi täällä ja täältä löytyy analyysi eri ohjelmistoista.

Itse käytin oikeastaan ainoastaan laiskan miehen mallia eli MinerGate ohjelmaa. Heilläkin näyttää olevan Affiliate malli, joten linkkini tässä.

MinerGate

Miner Gate käyttöliittymä on yksinkertainen ja simppeli. Sen käyttöönotto ja käyttäminen on helppoa. MinerGate kuitenkin ottaa oman prosenttinsa louhimisesta, joten paljon louhittaessa suositellaan muita ohjelmia.

Hyvää MinerGatessa on, että aloittaminen on todella helppoa. Siirrot lompakoihin joissa valuttaa säilytetään on helppoja. Huonoa MinerGatessa on, että alustan ylläpito ottaa siivun kaikesta tuotostasi, jolloi oma tuottosi jää pienemmäksi. Suosittelenkin sitä lähinnä kokeilemiseen ja harrastamiseen, en totiseen louhimiseen.

Mitä sillä tienaa?

Tietokoneella louhiessa ei mitään. Oma MinerGateni sanoo, että voin ansaita 100 dollaria omalla koneellani vuodessa, joten en usko että on vaivan arvoista.

Louhimilla muutamasta kympistä muutamiin satasiin kuukaudessa, riippuen investoinnista.

Louhimen eli Minerin kannattavuuksia kannattaa tarkistaa, vaikka täältää;

Plussat ja miinukset

+ automaattista säännöllistä tuloa

– saattaa vaatia investoinnin

– ilmaisenkin sähkön maksaa joku, joten onko sallittua ettistä tai luvallistakaan?

Lue muut tavat lisäansioiden saamiseen.

Post a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *