Pages Menu
Categories Menu

Posted on huhti 15, 2019 in Mistä Lisätuloa | 0 comments

Marjojen poiminta

Marjojen poiminta

Jokavuotinen lööppien aihe Iltapäivälehdissä ovat ulkomaalaiset marjanpoimijat ja heidän kohtelunsa. Suuret marjanjalostajat ja marjatukkurit tuovat joka vuosi ulkomaalaisia poimijoita Thaimaasta ja Vietnamista saakka marjojen poimintaan. Joissain tapauksessa kyseessä on hämärällä alueella toimivaa liiketoimintaa, jossa poimijat ostavat matkat lainarahalla todella korkeilla koroilla. Huono marjavuosi voi pilata näiden poimijoiden tulevaisuuden ja talouden. Valitettavasti nämä muutamat tapaukset pilaavat koko alan maineen. Marjojen poiminta on kuitenkin ollut monelle tänne tulevalle iso taloudellinen apu, ja tie pois köyhyydestä.

Marjojen poiminta on myös monelle suomalaiselle tapa ansaita huomattaviakin lisätuloja. Joillekin marjanpoiminta ei tunnu laisinkaan työltä, ja tienaavat toiminnallaan merkittävästi. Lapsuudessani isälläni oli työntekijä, joka lähti aina syksyn hillasadon aikaan kesälomille lappiin poimimaan. Ainakin pienestä miehestä ansaitut rahat tuntuivat suurilta, hän itsekin vitsaili, että marjarahoilla maksetaan tupakanpoltto…ja tupakkaa kului kaksi askia päivässä.

Verotus

Marjanpoiminnasta saatu myyntituotto on täysin verovapaata, mikäli se ei ole työtä. Tosin myöskään kuluja ei voi vähentää tulonhankkimiskuluina. Marjat voi myydä joko esimerkiksi suoraan kuluttajille esimerkiksi facebookin kautta. Marjat voi myydä suoraan verottomana myös tukuille tai ravintoloille.

Verottomuus siis pätee itse kerättyyn ja itsemyytyyn myytyyn toimintaan. Työsopimuksella keräillyt marjat ovat palkkatuloa ja tuloveron alaista. Samoin viljelemällä tuotettujen marjojen kuten Mansikoiden tuotto on veronalaista.

Lisää marjojen poiminnan verotuksesta löytyy tämän linkin takaa.

Paljonko marjoja poimalla voi ansaita?

Marjoista maksetaan kilohinnan mukaan, joka riippuu taasen sadosta ja kysynnästä. Mitä parempi sato, sitä pienempi kilohinta. Vuonna 2018 puolukasta maksettiin noin 1,5€ per kilo eli 10 litran ämpäri painaa noin 6 kiloa joten tuloa siitä saa noin 9€. Mustikasta maksettiin 2,5 € per kilo ja täysi ämpäri painaa noin 10kg. Ämpäristä sai 25€. Hinnat toki vaihtelivat alueittain mutta kyseessä oli kohtalaisen huono marjavuosi.

Itse en viimevuonna poiminut marjoja myyntiin, mutta omiin tarpeisiin kävin poimimassa. Kohtuulliselta paikalta sain ämpärin tunnissa. Tällöin tuntipalkkaa hyötyliikunnasta olisi tullut 25€. Tosin perattuna kahden ämpärin ostaminen PK seudulla olisi maksanut luokkaa 80€ joten säästöäkin tuli.

Parhaat poimijat tienaavat mustikoilla ja puolukoilla jopa 10 000e netto parin sesonkikuukauden aikana. Tällainen poimiminen tosin vaatii kokemusta, paikkatietoa ja täysipäiväisyyttä. Satunnaiselle poimijalle satunnaiset tienistit voivat kuitenkin olla jopa 200 € päivässä.

Plussat ja miinukset

+ Helppo aloitta

+ Helppo myydä

+ Riskitöntä

– Sesonkiluonteista

-Tuotto vaihtelee

Lue lisää tavoista ansaita lisätuloja täältä

Post a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *