Pages Menu
Categories Menu

Posted on maalis 19, 2019 in Mistä Lisätuloa | 0 comments

Muista nämä verovähennykset 2018


Veroilmoitus on jokavuotinen jumppa, jossa voi säästää satasia. Tässä artikkelissa muutamia hyviä neuvoja verotukseen, jotka kannattaa ehdottomasti käyttää mikäli niihin mahdollisuuksia on. Verovähennykset hyödyttävät kassavirtaa loppuvuodesta, ja tuovat mukavan lisätulon joululahjoja varten.

Kotitalousvähennys

Ostaessasi ennakkoperintärekisteriin kuuluvat yhtiöltä palveluja liittyen remontoimiseen, hoitotyöhön tai siivoukseen liittyviä palveluita olet oikeutettu saamaan 50% palvelun kustannuksesta kotitalousvähennyksenä. Verottajan sivulta löytyy varsin kattava taulukko vähennykseen oikeuttavista töistä.

Maksamattomat päivärahat verotuksessa

Maksamattomien päivärahojen verovähennykset ovat yksi mystisimpiä asioita verotuksessa, ja päivärahat ylipäätään. Usein päivärahat ovat myös väärin ymmärrettyjä. Verottajan mukaan työnantaja voi korvata tilapäisestä työmatkasta aiheutuneita kustannuksia työntekijälle, mutta myös toisin voidaan sopia. Verottaja määrittelee päivärahat ohjeistuksessaan vuosittain. Pakko työnantajan siis ei ole maksaa päivärahoja, jos on toisin sovittu. Toki kaikissa työehtosopimuksissa taitaa olla aiheesta maininta.

Mikäli työnantaja ei maksa päivärahoja, on työntekijällä oikeus vähentää ne tulonhankkimiskuluna osittain verotuksessa. Maksamattomista päivärahoista verottaja ei sivuillaan kerro mitään, vaikka tilanne on tuttu esimerkiksi yrittäjillä ja tutkijoilla. Vuoden 2018 ohjetta ei vielä ole julkaistu, mutta vuonna 2017 vähennys oli yli 6 tuntia kestäneeltä matkalta 15€ ja yli 10 h kestäneeltä matkalta 27€ vuorokaudessa. Näin esimerkiksi toiselle paikkakunnalle suuntautuvat pitkäaikaisesta työtehtävästä josta ei välttämättä makseta päivärahoja voi hakea vähennyksiä.

Maksamattomat kilometrikorvaukset verotuksessa

Mikäli olet tehnyt työmatkoja, joista työnantaja on oikeutettu maksamaan sinulle kilometrikorvauksia, mutta ei ole maksanut, voit vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluna 24 senttiä kilometriltä.

Työhuonevähennys

Vuodelta 2018 työhuonevähennys on 880 euroa. Tämän saat vähentää, mikäli etätyöpäiviä on yli 50% työajasta. Työhuonevähennys on 440 euroa kun teet korkeintaan 50% päivistäsi etänä. Satunnaisten tulonhankintaan käytettynä kotina voi vähentää 220 euroa, tällöin satunnainen tulonhankinta kotoa riittää. Asuin ennen vuokralla työnantajan vuokraamassa asunnossa, josta sain tiettyä veroetua. Nyt teemme vuodelta 2018 puolisoni kanssa molemmat 440 euron vähennyksen.  

Tulonhankkimisvähennys

Tulonhankkimiskuluina voidaan nähdä monenlaisia kuluja. Ammattikirjallisuus ja vain työhön soveltuvat työvaatteet ovat vähennyskelpoisia. Myös muut työntekemiseen liittyvä kulut kuten työkalujen ja laitteiden ostot. Mikäli yksittäisen työvälineen hankintahinta on yli 1000€ se vähennetään poistoina vuosittain 25% menojäännöspoiston mukaan.

Tietokoneen saa vähentää verotuksessa sen työkäyttöä vastaavalta osalta. Jos tietokone on hankittu ainoastaan tulon hankkimista varten, on se täysin vähennyskelpoinen kulu. Sama logiikka vähennysoikeudesta pätee kuin yllä yli 1000€ tietokonehankintojen osalta.

Asuntolainan korkovähennys

Asuntolainan korkovähennysoikeus poistettiin muistaakseni vuonna 2013, jolloin vähennysoikeutta on pienennetty vuosittain. Vuosi 2018 oli toiseksi viimeinen vuosi, jolloin korkokuluja saa vielä vähentää. Vuoden 2018 osalta asuntolainan koroista saa vähentää 35%. Vuonna 2019 vastaava prosentti tulee olemaan 25% ja vähennysoikeus poistuu täysimääräisenä vuonna 2020.

Muuttokustannusten verovähennys

Mikäli muutat toiselle paikkakunnalle työn vuoksi, muuttoon liittyvät kustannukset voidaan vähentää verotuksessa täysimääräisenä.

Plussat ja miinukset

+ Suuri tuotto tunnille

– työlästä ja puuduttavaa paperihommaa

Post a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *